..voor bloemetjes en bijtjes..

Buckfastimkers 

­čç│­čç▒PROPOLEUM is speciaal ontwikkeld voor het reinigen, beitsen en beschermen (Propoliseren) van bijenkasten, nestkasten en dierenverblijven.


Het geeft hout een mooie roodbruine transparante kleur en beschermt het hout tegen schimmels en weersinvloeden. Het hout blijft ademen.


Propoleum is samengesteld uit propolis en natuurlijke grondstoffen en is daarom na opdrogen veilig voor mens en dier.

­čçę­čç¬Propoleum, hergestellt aus Propolis reinigt und sch├╝tzt Holzbeuten, Nestk├Ąsten und alle Tierunterk├╝nfte aus Holz. Sch├╝tzt das Holz gegen alle Wettereinfl├╝sse. Sch├╝tzt das Bienenvolk gegen Infektionen. Propoleum wird hergestellt aus Propolis und Bio Ethanol. Propoleum verst├Ąrkt optisch die Holzmaserung und vertieft die Holzfarbe. Propoleum bietet Schutz gegen alle Wettereinfl├╝sse, auch N├Ąsse, pflegt das Holz und l├Ąsst es atmen. Propoleum reinigt das Innere der Holzbeuten und Nestk├Ąsten und bietet Schutz gegen Infektionen. Propoleum ist in trockenem Zustand unsch├Ądlich f├╝r Mensch und Tier.


­čçČ­čçžPropoleum, has been specially developed for cleaning, painting and protecting wooden beehives, nesting boxes and animal enclosures. It gives wood a beautiful red-brown transparent color and protects the wood against fungi and weather influences. The wood continues to breathe. Propoleum is composed of propolis and natural raw materials and is therefore safe for humans and animals after drying

Bekijk de video op YouTube: klik hier


Waarom Propoleum? : Ruim 40 jaar geleden ben ik als hobby-imker met de bijen begonnen. De eerste jaren maakte ik de kasten zelf en deze werden geschilderd met groene verf uit de bouwmarkt. Door de jaren werden de kasten regelmatig vernieuwd. Op het moment dat de eerste simplex kasten van Redcedar werden gekocht, zoÔÇÖn 25 jaar geleden, begon ik mij af te vragen of het schilderen van de kasten niet op een meer duurzame manier zou kunnen.


Op dat moment (jaren 90) was er in de winkels voor bijen benodigdheden nog uitsluitend Synthetische verf te koop voor de toepassing op bijenkasten. Ook werd het gebruik van gekookte lijnolie geadviseerd. Dat leek mij wel geschikt dus de nieuwe kasten werden in de lijnolie gezet. Ook ging ik mij verdiepen in wat er in de ÔÇťoudeÔÇŁ bijenboeken was beschreven over het schilderen van bijenkasten. Tot mijn teleurstelling werd telkens Synthetische verf aanbevolen.


Op een gegeven moment tijdens mijn speurtocht werd mijn aandacht gewekt op een hoofdstuk voor de toepassing van Propolis opgelost in Spiritus. Het werd aanbevolen voor het reinigen en ontsmetten van de binnenkant van bijenkasten. Dat leek mij de oplossing, dus mijn voorraad gewonnen Propolis werd in een emmer met een liter spiritus gedaan. Het oplossen duurde lang. Na een paar weken kon ik de bijenwas uit de oplossing filteren en was het brouwsel klaar. Vol goede moed werd het op en in de kasten gesmeerd. Het zag er mooi uit. Gedurende het volgende seizoen kwamen de teleurstellingen. Door weer en wind en vooral door de invloed van de zon poederde de opgesmeerde Propolis oplossing los en verdween als sneeuw voor de zon. Het Redcedar hout werd grijs en het zag er onverzorgd uit. Ook vond ik de samenstelling van Spiritus niet erg vriendelijk voor de bijen. Het hoofdbestanddeel in brandspiritus is Methylalcohol en ook de geur en kleurstof in Spiritus ging mij tegenstaan. Vanaf dat moment ben ik gaan experimenteren hoe het gebruik van Propolis in combinatie met de uit planten-zetmeel gefermenteerde Ethanol-alcohol verbeterd kon worden. Ook de bescherming tegen weer en wind werd meegenomen in de ontwikkeling. Gedurende vele jaren heb ik steeds stap voor stap de samenstelling verbeterd met als doel een duurzame beits te maken van natuurlijke ingredi├źnten welke volledig onschadelijk is voor de bijen na het verdampen van de Ethanol-alcohol. Tijdens de ontwikkeling van het product had het nog geen naam. De naam is geboren op het moment dat ik aan bevriende imkers wat van de beits had meegegeven om uit te proberen. Na een poosje kwamen ze terug met de vraag of ze een paar liter van het spul konden kopen. Vanaf dat moment (2017) hebben we de naam Propoleum bedacht en leveren we het nu ook aan de winkels voor imker benodigdheden. Zelf gebruiken we Propoleum voor al onze bijenkasten. Aan de binnenkant van de kasten om te ontsmetten en te sealen tegen vocht en op de buitenkant van de kasten als bescherming tegen weer en wind.


Propoleum is een natuurbeits, dat houdt in dat het samengesteld is uit natuurlijke ingredi├źnten waaronder de hoofdbestanddelen Ethanol alcohol en Propolis. De kasten die bij ons leeg komen worden schoongemaakt en in de Propoleum gezet. Door de jaren heen wordt daarmee een duurzame beschermende laag gevormd. De alcohol ontsmet de kasten aan de binnenkant en daarna neemt de Propolis de natuurlijke bescherming over, gelijk als hoe de bijen door Propoliseren de Propolis toepassen­čÉŁ